Saturday, April 11, 2009

Mak Yong exam.

.UPACARA BUKA PANGGUNG.
Semalam our first show (our exam). First time tengok upacara buka panggung oleh Adiguru kami, Pak Nasir. Kitaorang semua (students from all faculties) keliling Pak Nasir dan tengok apa dia buat. Yelah, first time tengok benda-benda mcm ni so agak cuak jugaklah. Upacara buka panggung wayang kulit pernah la tengok, lain sikit. Dah la aku duduk betul-betul depan Pak Nasir. Upacara ni salah satu step sebelum memulakan show Mak Yong. Tujuannya adalah untuk meminta izin dari 'mereka-mereka' sebelum start show, supaya semua berjalan lancar & takde gangguan..erk. Hm, bukankah itu adalah syirik? Tp, mybe tu adalah tradition. Ntah la, kami agak confuse. Tak nak komen lebih-lebih..tapi dalam ucapan Pak tu, ada sebut pasal dewa-dewa. Pastu jamu dorang dgn makanan (pulut kuning, telur rebus, telur dadar, pisang, beras kuning etc. ) Ada jugak yang mulut ternganga tgk upacara ni. Rebab yg digunakan utk show ktorg sgtlah cantik! Rebab dibaringkan atas bantal. Ada jugak bacaan-bacaan utk alat-alat muzik (gendang,gong, kesi, canang) . Akhir-akhir ucapan Pak tu ada ckp, kalau dia dah takde nnt, ktorg la yang akan mewarisi tradisi ni. So, masa tu ada jugak yang menangis, sedih. Pak pun nanges jgk...
Smuge kita akan sentiasa memelihara warisan tradisi kita...


The set : by Syaza, Aqilah n Illi (Penat giler mengecat semua tu)



Upacara buka panggung oleh Pak Nasir.




Tak paham apa Pak Nasir cakap. Laju sgt.







Selepas keletihan bekerja, masaku untuk berangan~

2 comments:

czuka @ someboy said...

menakutkan....

Illi Hzbull said...

tau xpe kan sari..
dh la aku duduk btul2 dpan pak.
tibe2 dia jerit tu tkejut aku~

huhuhu~