Sunday, January 23, 2011

My BlueBerry Cheese Tarts.

Resipi ni dari Mak Ngah ku sayang.
Dikala bosan dan kesedihan, try la buat. Mesti happy :p

Tak sempat amek gamba masa buat dough.
Ni baru lepas keluarkan dari peti.


Bentukkan pastry dalam mould.
Yang ni beli kat Carrefour, tinggal yang ni je.


Selepas pastry dibakar.
hodoh sket, hehe.


Cream cheese!


Masukkan cream cheese dlm pastry.
Sedia untuk dibakar.


Bakar dalam 10 minit.
Kalau lama sangat akan meletus cream cheese itu,
dan bertambah hodoh tarts tu nanti.


Dah siap! nyum2
Untuk resipi tu, dapatla dalam 90++ pieces.


HERE'S THE RECIPE YOU GUYS!

Tart pastry :
125 gm butter (1/2 block)
60 gm icing sugar (reduce or add to your liking)
1 egg
240 gm flour

1. Combine butter & icing sugar until creamy, then add in the egg and beat again.
2. Add the flour in and combined and form a dough - pakai tangan jer lg senang!
3. Let the dough chill in the fridge for a while.
4.Press the pastry into the moulds - sapukan butter sket kat moulds.
5. Bake at 180 c for 15-20 mins.

Cheese filling :
250 gm cream cheese (softened)
50 gm icing sugar (to your liking)
20 gm softened butter
1 tbsp lemon juice
1 egg (optional)

1. Combined cream cheese, butter & icing sugar until fluffy.
2. Add the egg & lemon juice and beat til no lumps left.
3. Spoon the cream into the shells and bake 180c for 10mins.


SELAMAT MENCUBA!

6 comments:

ardinihumaira said...

nyum3...
teringin nak buat sendiri :D

Illi Hzbull said...

try la dini, senang je actually~

cik syahira (a soldier's gf) said...

assalamualaikum.

kamu buat saya lapar la tengah-tengah malam ni T_T

anyway, ada tag utk kamu. sila collect ye.

satu cahaya petunjuk said...

suka tart ni..ili wat ek..terer r...;)

Illi Hzbull said...

wan!!
kembali la kesini..sure buat utk wan!

satu cahaya petunjuk said...

hehe..insyaAllah....nk manyak2! ;)